Nákupný košík je prázdny.

0 položiek
Spolu:
0,00 €
Vstúpiť
0 položiek (0,00 €)
 
 
0,00 € (0 položiek) vstúpiť do košíka

Informácie

Úvod Informácie

 


 

Jablčno- mliečne kvasenie .... by malo byť samozrejmosťou


Vína zbavené kyseliny jablčnej sa stávajú normou už aj u malovinárov. O čo teda vlastne ide?

Jablčno mliečne kvasenie, v skratke JMK alebo JMF. Tento proces vo víne je spôsobovaný baktériami. Nie je to teda skutočné kvasenie v zmysle fermentácie. Toto označenie sa však na celom svete vžilo a tak ho môžeme používať aj my.

V podstate ide o to, že vďaka činnosti mliečnych baktérií dochádza k premene kyseliny jablčnej na kyselinu mliečnu a tým k zníženiu kyslosti vína, a tiež k dosť zásadným zmenám vo vôni a chuti vína. Aj keď pre niektorých našich ortodoxných vinohradníkov sa zdajú veľmi uhladené, no  na výstavách väčšinou dominujú na prvých pozíciách. V našich podmienkach sa vykonáva z veľkej časti u červených vín, dá sa však efektívne aplikovať aj u bielych vín a tak  i túto možnosť niektorí naši vinári  využívajú.

 

JMK môže nastať buď spontánne (vďaka baktériám v hrozne či vo vinárskej prevádzke), alebo - čo je z hľadiska kontroly a regulácie celého procesu oveľa praktickejšie - naočkovaním vína čistou kultúrou mliečnych baktérií.

Ponúkame vynikajúce baktérie typu  VINIFLORA®  OENOS. Skladujú sa  zamrazené, aby sa baktérie po inokulácii do zahriateho vína prebudili a mohli začať pracovať. Použitie práve čistých kultúr  umožňuje načasovať celý proces, kontrolovať ho a taktiež vplyvom teploty aj regulovať jeho dobu. Pre malovinárov je najpraktickejšie naštartovať tento proces hneď po vykvasení  vín. Vína nesmia  byť zasírené, máme ich stále v kadiach či plastových sudoch, kde sa dajú ľahšie kontrolovať.

Vo väčších či technologicky moderných prevádzkach sa vykonáva JMK súbežne s klasickým kvasením, čo je technologicky náročné ale k  tomuto typu JMK je potrebné vína neustále laboratórne kontrolovať.

Pokiaľ proces JMK prebehne optimálne, zachovajú si vína menej jogurtového či mliečneho tónu a viac aromatickej sviežosti čo je veľmi dôležité najmä pri bielych vínach. Optimálny priebeh má ale aj obrovský vplyv na senzorickú kvalitu vín. A sú aj mikrobiálne stabilnejšie.

Samovoľné rozbehnutie JMK môže v pivnici nastať v podstate kedykoľvek a takmer pri ktoromkoľvek víne.

Podmienky: Optimálne podmienky pre JMK môžem teda zhrnúť do niekoľkých bodov:

-       teplota nad 18 ° C, najlepšie 22-25 ° C čo sa dá dosiahnuť veľmi jednoduchými a lacnými ohrievačmi

-       minimálny obsah oxidu siričitého (do 10 mg)

-       úprava PH vína odkyslením, pokiaľ je potrebné

-       dlhšie ponechanie vína na kvasniciach a vyšší podiel kalových častíc

-       a predovšetkým dodanie čistej bakteriálnej kultúry v neporušenom obale od kvalitného dodávateľa.

Po dobre vykonanom JMK možno vo víne spoznať med, vanilku, toast, jemné taníny, väčšie telo, príjemné kvasinky a víno má výraznejšiu hustotu. Naopak, ak proces dopadne zle, udrie   nás intenzívne mliečna aróma, kyslý jogurt, octová dochuť, horkosť či animálne tóny.

 

Balenie VINIFLORA®  OENOS smiete otvoriť až bezprostredne-stredne pred použitím. V otvorenom stave výrobok nemožno skladovať, vzdušný kyslík a vlhkosť ho rýchlo inaktivujú. Preto tiež v žiadnom prípade nedeľte obsah balenia  na použitie a v niekoľkých malých nádobách, pretože pobytom na vzduchu sa bunky baktérií môžu zbytočne poškodiť.

Veľkosť balenia :  pre 250 l, 2500 l a 2 500 l

K uvedeným baktériám je vhodné doplniť BACTIFERM® - Špeciálne nutrient k zásobovanie baktérií mliečneho kvasenia esenciálnymi živinami. Kombinovaný prípravok z bunkových stien, kazeínu a buničiny.

 

V prípade akýchkoľvek otázok nás neváhajte kontaktovať.

Všetky prípravky nájdete na naších stránkach : www.vinarskysvet.sk

Odporúčame
  
Novinky a akcie e-mailom
Chcete od nás dostávať novinky priamo na váš e-mail?
Táto stránka je chránená službou reCAPTCHA. Zistiť viac.
Informácie získané prostredníctvom Google reCAPTCHA podliehajú Pravidlám ochrany osobných údajov a Zmluvným podmienkam spoločnosti Google a používajú sa všeobecné bezpečnostné účely (nepoužívajú sa na prispôsobenú reklamu spoločnosti Google).
Zaujímavé odkazy na stranky Dodanie tovaru

Verím, že tu najdeme spoločne veľa zaujimavých odkazov.

Budeme radi za Vaš prispevok do tejto časti zaujímavými stránkami.

 

 

Gastroriad - gastro technológia

 

https://www.gastroriad.sk/

  meil: info@pivodoma.sk

Copyright 2015 - 2023 © vinarskysvet.sk