Jarná ochrana

Úvod BlogJarná ochrana

Ako zabezpečiť prvú ochranu pred zimujúcimi škodcami


S aktuálnymi teplotami a predpoveďou na nasledujúce dni dostávame signál, že jar je už tu. Pre nás, vinárov, ovocinárov a záhradkárov, to znamená, že je čas venovať zvýšenú pozornosť zdraviu našich rastlín a ich ochrane. S nástupom jari sa totiž prebúdzajú aj zimujúce škodcovia. Prvý postrek je preto kľúčovým okamihom, ktorý ovplyvní budúci vývoj našich plodín. V tomto článku sa pozrieme na najlepšie spôsoby, ako vykonať prvý jarný postrek viniča a ovocných stromov, aby sme dosiahli úspešnú úrodu plnú chutných a zdravých plodov.

 

 

Súčasné teploty a predpoveď na nasledujúce dni jasne signalizujú príchod jari. Na viniciach už postupne začínajú kvapkať "slzy", čo je indikáciou toho, že naše kríky sa pomaly prebúdzajú z vegetačného spánku (dormancie). V tejto fáze je nevyhnutné, aby boli vinice ostrihané a fyzicky pripravené na nadchádzajúcu vegetáciu. Teploty nad 10° C nie len prebúdzajú vinič, ale aj škodlivé roztoče, ktoré môžu negatívne ovplyvniť zdravie rastlín.

Teraz sa pozrime na konkrétne zimujúce škodcov. Medzi hlavné patrí viničový hálčivec  a vlnník révový.

 

 

Hálčivec  révový:

  • Pôvodca hrdzavosti viniča.
  • Príznaky: oneskoruje pučanie, zastavuje rast letorostu, metlovitosť; zlá tvorba kvetenstva, pri pohľade na list proti svetlu sú viditeľné bielé bodky.

Vlnovník  révový:

  • Pôvodca erinózy (hnedastice).
  • Príznaky: červené výrastky/plyčky na liste; na spodnej strane sú výrastky vyplnené bielou plstnatou vrstvou, môže tiež napádať kvetenstvo, na ktorom je viditeľná plstnatosť, tie potom nezakvitnú.

Ochrana proti týmto škodcom sa vykonáva práve v tomto období. Odporúčam postrek vykonať v období, keď sa tri dni po sebe dostala popoludní teplota aspoň na 15 °C.

Aplikácia by sa mala uskutočniť v popoludňajších hodinách, keď je táto teplota dosiahnutá. Nie ráno, ani večer, pretože vtedy sú škodcovia skrytí.

Najlepšie ošetrenie je pomocou postreku Sulka. Tento sírny postrek sa mieša v koncentrácii 4 - 5 %, čo znamená 400-500 ml Sulky na 10 litrov vody. Pozor! Akonáhle začne pučanie, už Sulku nesmieme použiť, hrozí popálenie.

 

Viac o ochrane rastlín nájde v našej sekcií ochrana rastlín. 


Copyright 2015 - 2024 © vinarskysvet.sk